Kategoriat
Blogi

Hyvinvointia rakennetaan yhdessä sopien

Viime aikoina on porvarien leiriltä kuulunut paljon mölinää siitä, kuka Suomessa päättää. Siellä ollaan ihmeissään siitä, miten voi olla sallittua että joku asettuu vastustamaan heidän täysin ylivertaista sekä suvereenia kykyä tehdä viisaita päätöksiä koko kansan hyväksi. Jostain syystä työläiset ovat saaneet päähänsä, että heitäkin pitäisi kuunnella, kun työehtoja koskevaa lainsäädäntöä muutetaan, ettäs kehtaavat! Lailla pitäisi kieltää moinen käytös!

Toisella puolella työläiset ovat vihaisia koska heitä ei enää kuunnella, heitä kuritetaan jatkuvasti leikkauksilla ja heikennyksillä kuten Kiky, aktiivimalli, koeajan pidennys, ansiosidonnaisen työttömyysrahan heikentäminen ja eläkeiän nostaminen. Ennen kaikkea he ovat vihaisia siksi, että Sipilän hallitus on lähtenyt rikkomaan sitä ennen niin hyväksi todettua neuvottelukulttuuria, missä kunnioitettiin toisia ja yhdessä löydettiin ratkaisuja Suomen hyväksi. Millä oikeudella Sipilä on muuttanut meidän demokraattista hallintomuotoa diktatuuriksi? Eikö enää nykyään olekaan viisasta neuvotella ja tehdä asioita yhdessä? Ja miksi ei enää pidetä kiinni sovituista asioista?

Olen aina ollut yhteistyön puolesta puhuja, niin  nytkin. En näe mitän järkeä siinä, että työsäännöt olisi jokaisen hallituksen uudelleen arvioitavissa, että säännöt aina yksipuolisesti muutettaisi neljän vuoden välein. Siihen tämä Sipilän sooloilu nyt tulee johtumaan, seuraava hallitus joutuu korjaamaan virheet ja epäkohdat, kuten esimerkiksi tämä irtisanomissuojan heikentämislaki. Jos tämä lakieistys joskus tulee eduskuntaan ja kävisikin niin hassusti että se tulisi voimaan, niin jos seuraavassa hallituksessa olisikin työläisystävällisemmät puolueet, niin aivan varmasti se peruuttaisiin. Siksi olisikin paljon viisaampaa tehdä hieman pitkäjänteisempiä ratkaisuja joihin kaikki osapuolet ovat sitoutuneita, eikä niitä olisi tarve lähteä heti hallituksen vaihdettua muokkaamaan.

Daniel Hannus, Loviisan kaupunginvaltuutettu ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *