Kategoriat
Blogi

Palkansaajan ja pienyrittäjän puolella

Palkansaajat ja pienyrittäjät, onko vaikeaa löytää puolue ja ehdokas joka aidosti ajaa teidän asioita? Tuntuuko että juuri nyt ennen vaaleja kaikki lupaavat olla työläisten asialla tai juuri Sinun asialla? Mistä sitten tietää ketä äänestää ja kuka puhuu totta? No, tutkitaan vähän tarkemmin mitä eri puolueet on tehnyt ja mitkä ovat ne keinot joilla haluavat olla työläisten asialla. Nostan nyt käsittelyyn kaksi asiaa, jotka paljastavat miten asia todella on, saatavuusharkinta ja yleissitovuus.

Jotta työmarkkinoilla kaikilla olisi reilut mahdollisuudet toimia, tarvitaan pelisäännöt jotka meillä Suomessa on kirjattu työehtosopimuksiin (TES). Nämä säännöt takaavat kaikille minimiehdot joilla toimia, ja yleisitovuuden kautta turvaavat kaikille palkansaajille sekä yrittäjille sen, että kaikki toimivat samojen sääntöjen mukaan. Toisin kun moni väittää, yleissitovuus ei estä sopimasta paremmin kuin TES, esimerkiksi palkkaa saa maksaa enemmän kuin mitä on minimipalkaksi alalle sovittu.

Oikeistopuolueista ainakin kokoomus haluaa poistaa yleissitovuuden, heidän mukaan se on haitaksi työmarkkinoille. He sanovat haluavansa edistää paikallista sopimista ja että se onnistuisi parhaiten ilman sääntöjä tai minimiehtoja. Samalla he haluavat myös poistaa saatavuusharkinnan, joka tällä hetkellä estää palkkaamasta ulkomaalaista työvoimaa, jos Suomessa samaan aikaan on saman alan työntekijöitä työttöminä ja saatavissa.

Tässä vaiheessa pitäsi jo kaikkien ymmärtää kenen asialla he todellisuudessa ovat, ja mitä he oikeasti haluavat saada aikaan. Poistamalla sekä yleissitovuuden että saatavuusharkinnan he saisivat aikaan sen, että halpatyövoimaa voisi tuoda tänne rajoittamatta. Heidän tarjoama paikallinen sopiminen tarkoittaisi siis sitä että palkat voidaan vapaasti tiputtaa alaspäin, aktiivimalli sitten pakottaisi ihmiset töihin ehdoilla millä hyvänsä.

Minä ja minun puolueeni SDP haluaa että jokaisella Suomalaisella olisi palkka jolla voi tulla toimeen.  Haluamme Suomessa olevan reilut säännöt työmarkkinoilla. Tämä on myös rehellisten yrittäjien etu, sekä myös kaikkien niiden pienyrittäjien etu joiden on pärjättävä kilpailussa muita täällä toimivien kanssa. Haluamme säilyttää yleissitovuuden sekä saatavuusharkinnan, jotta voidaan huolehtia että saadaan Suomalaiset töihin reiluilla työehdoilla. Emme ole sulkemassa rajoja, mutta on varmistettava että Suomessa työskenteleville maksetaan TES:sin mukaista palkkaa, ja että ulkomaiset firmat jotka tekee täällä bisnestä maksavat reilusti veronsa myös tänne, se on meidän kaikkien etu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *