Kategoriat
Blogi

Vaalitavoite: Kikyn poisto

Keväällä 2016 työmarkkinaosapuolet tekivät Kilpailukykysopimuksen(Kiky) kovan painostuksen alla. Sipilä uhkaili toteuttaa pakkolakipaketin mikäli sopimukseen ei olisi päästy, paketissa olisi ollut sadan tunnin työajan lisäämisen sekä muita heikennyksiä työntekijöille. Sipilä perusteli heikennykset suurella kriisitietoisuudella, ja ei ollut muita vaihtoehtoja, kaikkien piti antaa oman osuutensa ja työntekijöille se merkitsi työajan lisäämistä ansiotasoa muuttamatta. Kiky sopimuksen tarkoitus oli siis pelastaa koko Suomen kilpailukykyä parantamalla, ja meille työntekijöille vakuutettiin että työajanpidennys olisi vain kolmevuotinen ratkaisu, jonka jälkeen palataan normaaliin työaikaan. Metalliliitto vaati tämän lupauksen varmistamiseksi että tämä työajanpidennys kirjataan työehtosopimukseen erillisena liitteenä, joka voidaan irtisanoa loppumaan vuoden 2019 päätteeksi.

Nyt kun ollaan suorittamassa viimeistä Kiky-sopimuksen tuomaa työajanpidennysvuotta, onkin yhtäkkiä työnantajajärjestöt sitä mieltä että pitäisikin jatkaa tätä hyväksi havaittua tapaa. Heille maistusi myös tulevina vuosina ilmaiset työtunnit, joten he ilmoittavat nyt että he eivät aiokaan luopua niistä. Orjuus nähdään siis nyt työnantajaleirissä erittäin hyvänä työmuotona josta ei kannata luopua.

Minä kuulun Teollisuusliiton hallintoon, ja meille on selvää että sopimukset noudatetaan. Olen sitä mieltä että näin myös ajatellaan neuvottelupöydän toisellakin puolella, valitettavasti joskus vain tulee tulkintaeroja, varsinkin jos sopimuksia ei kirjoiteta tarpeeksi yksiselitteisiksi. Tällä kertaa kävikin juuri näin, ainoastaan metalliliiton sopimuksissa varmistettiin ettei tällaista tulkinnanvaraa ollut. Kiky-sopimuksessa oli kuitenkin myös kolmas osapuoli, nimittäin Suomen hallitus, joka olikin se joka painosti ja pakotti sopimuksen syntymistä. Näkisinkin nyt että Kiky-sopimuksessa sovittu työajanpidennyksen lopettaminen määräajan jälkeen, on juuri Suomen hallituksen vastuulla. Ja koska näyttää siltä että tämä nykyinen hallitus ei asiaa juurikaan kinnosta, haluan että seuraava hallitus, joka nyt kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostuu, ottaa asian hoidettavakseen.

Jos käy niin että itse tulen valituksi nyt eduskuntaan ja sdp:stä tulee hallituspuolue, aion ottaa asiakseni katsoa ettei missään enää 2020 tehdä Suomessa ilmaisia kiky-tunteja. Orjuus ei kuulu nykymaailmaan, meidän on keksittävä parempia keinoja ollaaksemme kilpailukykysisiä.

Yksi vastaus aiheeseen “Vaalitavoite: Kikyn poisto”

Mielestäni Daniel Hannukselta erittäin hyvin kirjoitettu teksti.
Toivotaan, että saadaan tosiaan orjatyö historiaan pysyvästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *