Kategorier
Blog

Mål inför valet: Kikys avskaffning

Då man på våren 2016 slöt Konkurrenskraftsavtalet(Kiky), gjordes det under en hård pressning. Sipilä hotade med tvångslagar, där bland annat arbetstiden skulle förlängas med hundra timmar. En stor krismedvethet trugades åt folket, Sipilä motiverade försämringarna som den enda möjligheten, alla skulle gör sin andel och för arbetarna betydde det förlängd arbetstid utan att ändra på inkomstnivån. Kiky avtalet skulle alltså rädda Finland och dess konkurrenskraft, och åt arbetarna lovades det att arbetstidsförlängningen bara skulle vara en tidsbunden treårig lösning. Metallförbundet krävde som övertygelse att få löftet med i avtalet, och arbetstidsförlängningen skrevs i ett skillt protokoll, vilket kunde uppsägas att upphöra till slutet av år 2019.

Nu när vi befinner oss på det sista året av Kiky-avtalets arbetstidsförlängning, har plötsligt arbetsgivarorganisationer börjat uttala sig om att Kiky-förlängnigen är permanent. De vill inte sluta med detta goda sätt att få gratis arbete utfört, de vill hålla fast vid sin nya förmån. De ser nu alltså slaveriet som en god arbetsmetod, vilken man inte bör slopa.

Jag hör till Industrifackets fullmäktige, och vi har klart att man håller fast vid sina avtal. Jag anser nog också att arbetsgivarsidan tycker lika, men tyvärr uppstår det ibland tolkningsskillnader, i synnerhet då avtalen skrivs otydligt. Så har det gått även nu, endast Metallförbundet försäkrade sig om att ingen otydlighet kunde uppstå. Det fanns också en tredje part inblandad i Kiky-avtalet, nämligen Finlands regering, som pressade och tvingade fram avtalet. Därför kan också regeringen ases vara ansvarig att se till att avtalet följs så som det var menat och slutar som var lovat. Tyvärr tycks inte den sittande regeringen bry sig om detta, därför vill jag att nästa regering som bildas efter vårens riksdagsval tar saken i beakt.

Om det nu går så att jag blir invald och sdp blir ett regeringsparti, kommer jag att se till att man inte kommer att göra några gratis kiky-timmar längre år 2020 i Finland. Slaveriet hör till en gången tid, vi måste hitta på bättre sätt att vara konkurrenskraftiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *